Днес в „Книги завинаги“. Хосе-Карлос Сомоса: Действителният облик на нещата е вътре в нас

somosaГриша Атанасов и Петко Тодоров с избрани книги, събития и личности. Споделете на тел. 029308480 своето заглавие от седмицата. Специално интервю с Хосе-Карлос Сомоса на Георги Митов-Геми  – днес след 17 часа на 88ФМ

В София гостува един от най-значимите представители на съвременната испаноезична проза – Хосе Карлос Сомоса. Той представи последния си роман, озаглавен „Тетрамерон. Историите на Соледад“, който излиза под знака на „Колибри”. Испанският писател разкрива историята на малкото момиче Соледад, което постепенно губи самоличността си, за да се изправи с необикновена сила срещу неразрешимите загадки на живота. Този непредсказуем и екстравагантен творец примамва читателя с едно произведение, богато на символи, и го пренася от история в история като един разказ без край. Все пак, какво да очакваме в „Тетрамерон”, чуйте от интервюто на колегата ни Георги Митов-Геми с Хосе Карлос Сомоса. В превода им помага Светослава Славчева.
Той е лекар по образование, специализирал психиатрия, но през 1994 г. решава да се посвети изцяло на литературата. Така се раждат спиращи дъха паралелни сюжети с философски загадки и лингвистични игри, преплетени с мистериозни убийства. Със своите истории някои от героите в „Тетрамерон” търсят абсолютния уникум. Чуйте кой е същинският еталон в литературата за Хосе Карлос Сомоса.
Освен „Тетрамерон” в България са издадени още пет книги на Хосе Карлос – „Пещерата на идеите“, „Клара и сянката“, „Зигзаг“, „Ключът към бездната“ и „Стръв“. През 2002г. този майстор на трилъра с фантастичен елемент стана носител на известната награда за криминална литература на името на Дашиъл Хамет, а година по-рано бе удостоен с престижната испанска награда „Фернандо Лара”. Как изглежда света на испанската литература днес, разкрива Хосе Карлос Сомоса в интервюто на Георги Митов-Геми.
А с още испански писатели от отминалия Софийски международен литературен фестивал ще ви срещнем и в следващите ни предавания.
Още в предаването: Три премиери от седмицата
Проф. Петя Янева за „Симеонов сборник – по Светославовия препис от 1073 г.“ Думи на Иван Теофилов за стихосбирката „Нищо“ на Георги Борисов. Петър Чухов за „Сбогуване с нарцисизма“ – репортажи на Румен Спасов.
Изборът на Петко Тодоров. Подари книга за Коледа, но коя? Нови заглавия от „Хермес“, „Колибри“, „Сиела“, „Ера“, „Ентусиаст“, „Обсидиан“, „Еднорог“ и др., Класация Книжен Ъгъл. Награди за слушателите ни. И още много… в „Книги завинаги“, вторник, 15 декември, Алма Матер Класик ФМ, 17 ч., 88ФМ, с Гриша Атанасов и Петко Тодоров.