В предаването днес: Награда за Книги завинаги, гостува ни Йоана Първулеску, четива за лятото

liber16Гриша Атанасов и Петко Тодоров с избрани книги, събития и личности. Споделете на тел. 029308480 своето заглавие от седмицата

По време на петото събитие „Слънцестоене“ , организирано от неуморния Валентин Дишев, вчера с наградите на Академия Либер за медиен принос в подкрепата за развитието на българската литература бяха удостоени Артефир на програма „Христо Ботев” на БНР и Книги завинаги. Бе връчена „Националната литературна награда „Биньо Иванов“ – за принос в развитието на българския поетически синтаксис, за книга, издадена през 2015 г. – на Ивайло Иванов посмъртно за „Нов сън за щастие”, изд. Ерго. Лауреат на наградата „Памет” е „От небето до земята” на Силвия Чолева, специален „Почетен знак за извънреден принос“ за Людмила Миндова за нейните книги „Тамбос“ и „Животът без музика“ (издадени от ИК Жанет 45).
Румънската писателка, родена в Брашов, Йоана Първулеску гостува в София и Пловдив по повод представянето на романите й „Животът започва в петък“ и „Бъдещето започва в понеделник“. Книгите излизат под знака на „Персей”. „Животът започва в петък“ разказва историята на Дан Крецу, който се прехвърля от XXI в XIХ век. Той успява да се справи с подозренията, които буди, спечелва си приятели, започва работа в известен вестник и се запознава с красивата Юлия Маргулис. Какво ни очаква в този роман и как възниква заглавието му, чуйте в интервюто на колегата ни Георги Митов- Геми с Йоана Първулеску. „Бъдещето започва в понеделник“ е преведена първо на български език за разлика от „Животът започва в петък”, който има вече дванадесет превода на други езици, преди да се появи на български. Универсалният език на класическата музика също присъства в романите на Йоана Първулеску:
Освен писател, есеист, публицист, литературен критик, преводач от френски и немски език, Йоана Първулеску е авторитетен професор по литература в департамента по литературни студии  на университета „Букурещ“. В периода 1983–1990 е преподавател по румънски и френски език, а през следващите три години е редактор на литературния журнал в същия университет. От 1993 г. е редактор на ежеседмичника „Ромъния литерара”, съавтор е на учебниците по румънски език и литература за IX-XII клас на издателство „Хуманитас“. За мястото на жените в румънската литература, за студентите и за новите писателски проекти, ще научите лично от Йоана Първулеску.
Проф. Валери Стефанов издаде две книги за любовта – репортаж на Румен Спасов.
Изборът на Петко Тодоров за лятото. Предстоящи премиери. Нови заглавия от „Хермес“, „Колибри“, „Сиела“, „Ера“, „Ентусиаст“, „Обсидиан“, „Еднорог“ и др. Класация Книжен Ъгъл. Награди за слушателите ни. И още много… в „Книги завинаги“, вторник, 21 юни, Алма Матер Класик ФМ, 17 ч., 88ФМ, с Гриша Атанасов и Петко Тодоров.