„Книги завинаги“ открива новия сезон с Давид Фоенкинос – слушайте на 8 септември, 17 ч., 88 ФМ

foen15

Гриша Атанасов и Петко Тодоров с избрани книги, събития и личности. Споделете на тел. 029861607 своето заглавие от седмицата
„Книги завинаги“ открива новия сезон с поредния световен автор, който гостува в София и в нашето предаване. Представяме ви Давид Фоенкинос. Той е един от най-успешните и уважавани френски творци – писател и сценарист, автор на 13 романа, голяма част от които са преведени на български език. Миналата година на книжния пазар се появи елегантният бестселър „Деликатност”, в чиято екранизация участва неповторимата Одри Тоту.  Лентата бе показана в присъствието на писателя по време на тазгодишния фестивал „Любовта е лудост” във Варна. Другият повод за посещението на френския автор е издаването на две нови заглавия – книгите „Шарлот” и „Спомените”, които излизат под знака на „Колибри”. Чуйте какво разказа Давид Фоенкинос пред колегата ни Георги Митов-Геми. В превода им помага Стефан Прохоров.
Давид Фоенкинос е носител на престижните отличия „Рьонодо” и „Гонкур” за своя 13-ти роман – „Шарлот”. Освен това, съзерцателната семейна драма „Спомените” се появи на големия екран под режисурата на Жан-Пол Рув. Експресивност, свеж хумор, елегантна фантазия и сюрреализъм за вкус – това са кодовете към творчеството на Давид Фоенкинос. Някои критици го нареждат сред кралете на белетристичната комедия заради усета му към смесения жанр. Как той оформя своя неподражаем стил и как описва своите читатели, ще научите от самия Давид Фоенкинос.
Още в предаването – отново по Алеята на книгата. Какво прочетохме през лятото. Нови заглавия от „Хермес“, „Колибри“, „Сиела“, „Ера“, „Ентусиаст“, „Обсидиан“, „Еднорог“ и др., класация Книжен Ъгъл. И още много… в „Книги завинаги“, вторник, 8 септември, Алма Матер Класик ФМ, 17 ч., 88ФМ, с Гриша Атанасов и Петко Тодоров.