Маргарет Мацантини и Серджо Кастелито: Понякога мразим най-много този, когото обичаме

Маргарет Мацантини, Георги Митов-Геми и Серджо Кастелито
Маргарет Мацантини, Георги Митов-Геми и Серджо Кастелито

Големите творци в специалното интервю на Георги Митов-Геми за „Книги завинаги“ – днес след 17 ч. на 88 ФМ

Една от най-ценените съвременни европейски писателки – Маргарет Мацантини гостува в България в рамките на първия кино-литературен фестивал CineLibri, организиран от издателство „Колибри”. Вече 3 книги на Маргарет Мацантини са издадени на български език- „Чуй ме“, „Да дойдеш на света“ и „Никой не се спасява сам“. Последното заглавие е поредното доказателство на таланта на италианската писателка да създава бестселъри. Но как се ражда „Никой не се спасява сам“ и какъв е сюжетът, ще чуете от интервюто на колегата ни Георги Митов-Геми с Маргарет Мацантини. В разговора им помага преводачката на книгата Вера Петрова.

Маргарет Мацантини пристигна в България заедно със съпруга си, актьорът и режисьор Серджо Кастелито, който заснема с неимоверен успех филмите„Не мърдай“, „Да дойдеш на света“ и „Никой не се спасява сам”, вдъхновени романите на Мацантини. През 2008 г. Серджо Кастелито беше поканен за член на журито на кинофестивала в Кан. Той ще разкаже за споменатите екранизации.

Родената в Дъблин Маргарет Мацантини е завършила Академията за драматично изкуство в Рим и е изиграла множество роли в театъра, киното и телевизията. Но истинската й страст се оказва литературата. Нейните книги печелят престижни отличия, а преводите на романите й не спират сериозния литературен подвиг на авторката. Пред Георги Митов-Геми Маргарет Мацантини разкрива писателите, послужили й за пример, както и усещането за вкуса на писателския триумф.

Разговорът с италианския актьор и режисьор продължава и утре в „Сутрешно кафе с Геми”. А вие не забравяйте, че до 11 ноември 2015 г. тече първият кино-литературен фестивал CineLibri, който включва 50 прожекции на филми, вдъхновени както от литературни класики, така и от образци на съвременната художествена проза.