Днес в „Книги завинаги“. Цруя Шалев: Бях бременна и уволнена, когато написах „Любовен живот“

zeruya
Снимка: Манол Пейков

Гриша Атанасов и Петко Тодоров с избрани книги, събития и личности. Споделете на тел. 029308480 своето заглавие от седмицата. Прочутата израелска писателка в специалното интервю на Георги Митов-Геми – днес след 17 часа на 88ФМ

Израелската писателка Цруя Шалев гостува за първи път в България. Миналият път в „Книги завинаги” ви съобщихме за премиерата на нейната книга „Любовен живот” и ви обещахме да чуете цялото интервю. Заглавието излиза под знака на „Жанет 45” и описва историята на младата омъжена жена Яа’ара, въвлечена в необуздана любовна връзка с възрастен мъж – стар семеен приятел, чийто романс е бурен, изпълнен с еротика, безумие и обсебеност. Обзета от измъчващи я чувства и мисли, тя става жертва на собствения си тревожен вътрешен живот. Всичко около създаването на книгата „Любовен живот”, чуйте от интервюто на Георги Митов-Геми с авторката Цруя Шалев в превод на издателя Манол Пейков.

Книгата бе обявена от Der Spiegel за „един от 20-те най-добри романа, написани през последните 40 години“. В продължение на четири месеца книгата оглавява класациите на Израел и с бурно одобрение е публикувана на 25 езика. Има и филмова версия, като снимките са направени в Германия през 2008 г.

Перипетиите и емоциите около създаването на „Любовен живот” разкрива авторката Цруя Шалев днес.
Тя е завършила магистратура по изучаване на Библията. Преди издаването на „Любовен живот”, се появяват първата и единствена засега нейна стихосбирка, An Easy Target for Snipers („Лесна мишена за снайперисти“) и романът Dancing, Standing Still. След заглавието, което ви представяме, има още 3 издадени романа. Цруя Шалев е носителка на Златната и Платинената награда на израелските книгоиздатели, на немските Corine Prize (2001) и Welt-Literature Prize (2012), на френските Amphi Award (2003) и Wizo Prize (2007), на италианската награда „Рим-Йерусалим“ (2014) и на ACUM Prize (двукратно, през 1997 и 2005).

Още в предаването: Георги Мишев на 80 – три издания на „Хермес“. Надежда Радулова за сборника разкази на Миглена Николчина „Билет за Вега“. Александър Чобанов за сборника си с разкази „Квантова градина“ – разговори на Румен Спасов. Изборът на Петко Тодоров – Илко Минев и „Дъщерята на реките“ . Още събития от юбилея на „Колибри“. Нови заглавия от „Хермес“, „Колибри“, „Сиела“, „Ера“, „Ентусиаст“, „Обсидиан“, „Еднорог“ и др., Класация Книжен Ъгъл. Награди за слушателите ни. И още много… в „Книги завинаги“, вторник, 17 ноември, Алма Матер Класик ФМ, 17 ч., 88ФМ, с Гриша Атанасов и Петко Тодоров.