В коледното издание на „Книги завинаги“. Майте Каранса: Харесва ми да смятам, че магията съществува

maiteГриша Атанасов и Петко Тодоров с избрани книги, събития и личности. Споделете на тел. 029308480 своето заглавие от седмицата – днес след 17 часа на 88ФМ. В Коледното издание – много награди и:

Интервю с Майте Каранса на Георги Митов-Геми. Сред гостувалите автори от Иберийския полуостров е и една атрактивна испанска писателка, която е създала над 40 заглавия за деца и младежи – романи, разкази, поредици, като някои от тях са адаптирани за театралната сцена. Името й е Майте Каранса. Тя се прочува с трилогията „Войната на вещиците“, която излиза в България под знака на „Унискорп”. Как се създават толкова увлекателни истории за новото поколение, ще научите от интервюто на колегата ни Георги Митов-Геми. В превода им помага Райна Петкова. „Отровни думи” е издадена в България от „Емас”. Книгата е отличена с Националната награда за детско-юношеска литература, присъждана от Министерството на културата на Испания. Писателката, родена в Барселона, е носител на общо 12 награди за литературното си творчество, а творбите й са превеждани на повече от 20 езика. Майте Каранса е завършила антропология, преподавала е литература и езици в гимназиалните класове. Впоследствие взема магистърска степен по аудиовизуални изкуства и започва кариера на сценарист на теленовели, серии и телевизионни филми, която комбинира с писането на книги и с работата си като преподавател по сценаристика в Университетите в Барселона и във Валенсия. За предизвикателствата в писането на книги, преподаването и изграждането на сценарии за телевизията, разкрива повече Майте Каранса в последната част от интервюто.
Още в предаването:
Две млади книгоиздателки за новите си издания. Йоана Ванчева за „Ясновидците“ и Илияна Бенова за „Бизнес на високи токчета“ – разговори на Доменика Димитрова. Иван Вълев за стихосбирката си „Лошо време“ пред Румен Спасов.
Изборът на Петко Тодоров. Подари книга за Коледа, но коя? Нови заглавия от „Хермес“, „Колибри“, „Сиела“, „Ера“, „Ентусиаст“, „Обсидиан“, „Еднорог“ и др., Класация Книжен Ъгъл. Награди за слушателите ни. И още много… в „Книги завинаги“, вторник, 22 декември, Алма Матер Класик ФМ, 17 ч., 88ФМ, с Гриша Атанасов и Петко Тодоров.